header banner
Default

Mange danskere har investeret i ny valuta, der på et år har tidoblet sin værdi


Mona Christensen har investeret penge i Bitcoins. Håbet er, at værdien over tid stiger, så hun kan give sin søn en stor børneopsparing.

Bitcoins. Måske er du allerede stødt på ordet, der den seneste tid har floreret en hel del i erhvervslivet, medierne og på de sociale platforme.

Ordet dækker over en digital, krypteret valuta, og den store omtale skyldes valutaens værdi, som hele tiden rykker sig - og for nyligt er eksploderet voldsomt. Siden januar er værdien af en Bitcoin tidoblet, og mandag nærmede den sig derfor 10.000 dollars. Det svarer til mere end 62.000 danske kroner.

Men værdien kan falde lige så let, som den kan stige. Og selvom valutaen bliver stadig mere mainstream, advarer flere eksperter om en fremtidig prisboble:

- Bitcoins kontrolleres ikke af nogen, og derfor kan man risikere, at man ikke kan komme af med dem igen, og at de ophører med overhovedet at have nogen værdi. Det sker jo ikke med almindelige penge, der netop reguleres af en centralbank, siger erhvervskommentator Leif Beck Fallesen og sammenligner Bitcoins med pyramidespil.

Bitcoins er en digital valuta.

Der er ingen central administration for Bitcoins, hvor du kan ombytte til en valuta, du kender. Derfor har Bitcoins ingen værdi uden for den digitale verden.

Bitcoins bliver handlet på børser, og udbud og efterspørgsel afgør værdien.

Man kan opdele Bitcoins i mindre dele. Den mindste værdi kaldes en Satoshi og svarer til en hundrede milliontedel af en Bitcoin.

En Bitcoin har medio december 2017 en værdi på omkring 16.500 dollars.

Der bliver løbende skabt flere Bitcoins. Den øvre grænse er 21 millioner, som forventes at nå i år 2150.

Kilde: Dansk Bitcoin Forening

Spørgsmålet er så, om det overhovedet kan betale sig at investere i den uhåndgribelige valuta.

Vil bruge Bitcoins som børneopsparing

VIDEO: Her er bilerne, der taber mindst i værdi
Bilbasen

Det mener Mona Christensen godt, at det kan. Hun er selvstændig og mor til Lasse på syv år. Og det er netop med tanke på sin søn, at hun har valgt at investere penge i Bitcoins.

For få dage siden har hun derfor investeret 1000 kroner i den digitale valuta. En Bitcoin kan deles op i mindre dele - helt ned til en hundrede milliontedel. Håbet er, at værdien vil stige betragteligt i løbet af de næste 11 år. Når Lasse fylder 18 år, vil Mona Christensen så kunne give sin søn en alternativ - og meget fordelagtig - børneopsparing.

- Jeg håber, at der til den tid er til udbetaling af en lejlighed eller til en jordomrejse. Der er mange drømme, der sætter i gang, når jeg tænker på, hvor meget valutaen allerede er steget i værdi, og hvad det kan blive til i fremtiden. Men det er jo lidt som en lotteribillet, og det kan også være, at der kun er til en gammel, brugt bil, siger Mona Christensen.

Derfor vil hun heller ikke blive skuffet, hvis investeringen ender med at gå i nul:

- Jeg har investeret 1000 kroner, fordi det er penge, jeg godt kan undvære, hvis det går galt. Men jeg tror på, at Bitcoins er fremtiden, på samme måde som internettet var for 10 år siden. Så hvorfor ikke være nysgerrig på det, spørger hun.

Direktør kunne have tjent 15 millioner kroner på Bitcoins

VIDEO: Bedste og værste afkast i Danmark | Sådan er det gået min portefølje
Økonomichefen

Også Svend Pedersen, der til daglig arbejder som økonomidirektør i virksomheden CIMA, tror på, at Bitcoins er en del af fremtiden.

Faktisk tror han så meget på den digitale valuta, at han i 2013 investerede 100.000 kroner i den.

- Det er en helt ny valuta, så selvfølgelig er der en del skepsis omkring den. Men jeg tror på, at vi alle benytter os af den i 2030, siger han og fortsætter:

- Så spørger du mig, hvornår det er en god idé at investere i Bitcoins, er svaret, at det er det altid. Også selvom værdien falder og stiger hele tiden.

Beslutningen om at investere sine penge i 2013 har da også vist sig at være yderst gunstig for Svend Pedersen.

- Nu har jeg godt nok brugt nogle af mine Bitcoins allerede. Jeg har blandt andet holdt en hel del ferie for dem. Men havde jeg beholdt alle mine Bitcoins, ville de i dag have en værdi på 15 millioner danske kroner, siger han og skynder sig at understrege, at han ikke ærgrer sig over at have gjort indhug i dem.

- Hvis der er vækst i samfundet, og de Bitcoins bliver fremtidens valuta, vil de altid stige i værdi. Ikke så meget, som de gør i øjeblikket, men de vil stige. Og ellers er der andre måder, jeg kan tjene penge på, siger han.

Betal din drink med Bitcoins

VIDEO: 6 Måder Til At Slippe For at Betale Skat af Investeringer
Kristian Bruus

Også flere barer i København er begyndt at benytte sig af den digitale valuta.

Blandt andet Aloë Cocktail Bar, der tilbyder kunderne, at de kan betale for deres drinks med Bitcoins. Stedets bestyrer Patrick Bergmann fortæller dog, at det mest af alt er "en gimmick":

- Der er ikke vildt mange, der benytter sig af det. Især ikke efter, at værdien på Bitcoins er eksploderet. Kunderne vil ikke af med dem.

Vil man betale for en drink med Bitcoins, betaler man det, der svarer til 85 danske kroner. Og prisen vil ifølge Patrick Bergmann altid følge den danske krone, selvom værdien på Bitcoins stiger.

- Og det er ikke os, der indløser valutaen. Dem veksler vi til danske kroner via en app, som så frigiver dem igen, så de kan købes af andre, understreger han.

Der bliver løbende udløst flere Bitcoins. Den øvre grænse er 21 millioner, og de bliver frigivet frem til år 2150.

Sources


Article information

Author: Sarah Mueller

Last Updated: 1703049721

Views: 705

Rating: 4.6 / 5 (32 voted)

Reviews: 99% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sarah Mueller

Birthday: 1909-02-09

Address: 351 Buckley Tunnel, Foxshire, HI 27998

Phone: +4312184869018475

Job: Environmental Engineer

Hobby: Robotics, Geocaching, Coin Collecting, Web Development, Drone Flying, Skateboarding, Photography

Introduction: My name is Sarah Mueller, I am a exquisite, forthright, bold, cherished, enterprising, radiant, steadfast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.